Menu
Meer over De Kringwinkel
Kringblog
Kringtalent: Saïda Boulehien kookt de pannen van het dak
In De Kringwinkels geven meer dan 5.650 medewerkers elke dag het beste van zichzelf. Allemaal hebben ze hun eigen talent. En de felbegeerde titel voor meest gepassioneerde keukenprinses? Die gaat misschien wel naar Saïda Boulehien, die al 13 jaar op de aankoopdienst van De Kringwinkel Antwerpen werkt. Regelmatig trakteert ze haar collega’s met lekkers en ze kookte vorig jaar zelfs voor meer dan 100 mensen op het personeelsfeest. Benieuwd naar haar beste recepten? Zet je koksmuts op en ontdek ze hier!

Kipbriwat: filodriehoekjes met kipvulling

Heerlijke, traditionele Marokkaanse hapjes.

Ingrediënten (25 stuks):

  • Een halve kip (of gebruik 1 kippenbout en 1 kipfilet)
  • 2 uien
  • 2 eieren
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gember
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1/2 tl kaneel
  • Enkele takjes platte peterselie en koriander, fijngehakt
  • 1 pak filodeeg
  • 100 gr gesmolten roomboter, gemengd met 100 ml zonnebloemolie
Benieuwd naar haar beste recepten?

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Kook de kippenbout en kipfilet in water met een bouillonblokje. Fruit gedurende een paar minuten de fijngesneden ui, de koriander, de peterselie en de kruiden op een laag vuurtje. Voeg de losgeklopte eieren toe op hoog vuur en laat ze indikken.
  • Als de kip gaar is, laat je ze uitlekken en afkoelen in een vergiet.
  • Pluk het vlees van de kip af en voeg toe aan het ui-eimengsel. Laat afkoelen.
  • Snij het filodeeg in repen van 10 cm breed. Bestrijk een reep met het boter-oliemengsel en leg onderaan een lepel van de vulling. Vouw tot een driehoekje. Herhaal tot de vulling op is.
  • Bak de hapjes in de oven gedurende 20 minuten.
  • Laat nadien de hapjes afkoelen en bestrooi ze naar believen met poedersuiker en kaneel.

Zalouk: salade van gegrilde aubergine en paprika

Ingrediënten (4p.):

  • 2 aubergines en 2 rode gegrilde paprika’s
  • 3 el zonnebloemolie
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 2 vleestomaten ontveld, ontpit en fijngesneden
  • 1 tl paprikapoeder mild
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl zout
  • 1 tl peper gemalen uit de molen
  • 1 el bladpeterselie, fijngehakt
  • 1 el koriander, fijngehakt
  • Het sap van 1 citroen
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • ½ el bladpeterselie, fijngehakt
Zalouk: salade van gegrilde aubergine en paprika.

Bereiding:

  • Snij de aubergines in blokjes van 2 cm³, kook ze 15 minuten in gezouten water. Giet af en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Gril de paprika’s tot ze zwartgeblakerd zijn. Ontvel en ontpit ze en snij ze in reepjes.
    Tip: steek ze even in een plastic zakje, dan gaat het ontvellen makkelijker.
  • Giet wat zonnebloemolie in een pan, voeg de tomaten, de knoflook, de specerijen en de kruiden toe en laat zachtjes smoren gedurende 10 minuten tot het vocht verdampt is tot een dikke saus.
  • Doe de aubergine en de gegrilde paprika erbij en sprenkel er wat citroensap over. Laat de smaken nog 5 minuten trekken op een laag pitje. Vergeet niet af en toe te roeren.
  • Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur, sprenkel er wat extra vierge olijfolie overheen en garneer met vers gehakte bladpeterselie.

Couscous met 6 groenten

Ingrediënten:

  • 8 wortelen
  • 3 courgettes
  • 2 tomaten
  • 3 koolraapjes
  • 1 boterpompoen
  • 200 g kikkererwten
  • 3 venkelknollen
  • 1 kg couscous
  • 4 uien, fijngehakt
  • 2 l water
  • 3 tl gemberpoeder
  • 5 tl zout
  • 2 tl peper
  • 4 el fijngehakte peterselie
  • 4 el fijngehakte koriander
  • 2 el olijfolie
  • 1 el geklaarde boter
  • zonnebloemolie
Couscous met 6 groenten.

Bereiding:

  • Giet de helft van de olijfolie in het onderste gedeelte van een stoompan. Fruit er de uien, de helft van de peterselie en koriander, de olie, het zout, de peper en de overige specerijen in gedurende 5 minuten.
  • Voeg de tomaten toe, overgiet met water en laat een halfuur koken.
  • Doe de couscous in een grote teil en voeg er een scheutje zonnebloemolie en 1 theelepel zout bij. Wrijf de olie in de couscous.
  • Giet koud water over de couscous tot hij onderstaat. Giet het overtollige water af, zet de couscous weer onder water en giet weer af.
  • Laat de couscous 15 minuten wellen, tot het water volledig opgenomen is. Maak daarna alle couscouskorreltjes los.
  • Voeg extra kokend water toe aan de groenten in de stoompan.
  • Doe de gewelde couscous in het bovenste deel van de stoompan en laat zo’n 20 minuten stomen.
  • Maak de groenten schoon, snijd ze in stukken en voeg ze toe aan de stoompan.
  • Verwijder de couscous en stort hem in de grote teil, voeg nog een glas koud water toe en stoom de couscous opnieuw.
  • Stort de dubbel gestoomde couscous in een grote schaal die ingesmeerd is met gewone boter. Haal de groenten voorzichtig met een schuimspaan uit de saus en rangschik ze over de couscous. Overgiet het geheel met de saus.

Tajine met kefta en rozijnen

Ingrediënten:

  • 800 g lamsvleesgehakt
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1/3 tl kaneel
  • 1 tl gember
  • 1 tl peper
  • 1 tl zout
  • 6 el olie
  • 1 ei
  • Koriander
  • 8 uien in schijfjes gesneden
  • 1 tl zout
  • olijfolie
  • 100 g rozijnen
  • 10 cl water
  • 4 tomaten ontveld en in stukken gesneden
  • 1 brik tomatenpuree (250 g)
Tajine met kefta en rozijnen.

Bereiding:

  • Meng het gehakt met de kruiden, het ei en de helft van de olie in een kom.
  • Vorm gehaktballetjes en zet apart.
  • Doe de uien, het zout, de ontvelde tomaten en de olie in een tajine. Stoof alles op een laag vuurtje.
  • Week de rozijnen in water en laat uitlekken. Bak de gehaktballetjes in een pan goudbruin in de resterende olie.
  • Schik het gehakt op het uienmengsel en bestrooi met rozijnen. Laat nog 10 minuten sudderen en serveer warm met eventueel wat koriander.

Majhoul dadels gevuld met amandelspijs

Ingrediënten:

  • 16 Majhoul dadels
  • 160 g amandelpoeder
  • 80 g poedersuiker
  • 2 el gesmolten boter
  • Kleurstof (eigen keuze)
  • 2 el oranjebloesemwater
  • Kristalsuiker voor decoratie
  • Een scheutje oranjebloesemwater
Majhoul dadels gevuld met amandelspijs.

Bereiding:

  • Kies mooie grote dadels en veeg ze schoon met een doek die je bevochtigd hebt met oranjebloesemwater. Zo reinig je de dadels en parfumeer je ze.
  • Snij elke dadel met een scherp mes aan één kant open en verwijder de pit.
  • Bereid de amandelspijs door de amandelen, de poedersuiker en de gesmolten boter te mengen. Voeg 2 el oranjebloesemwater toe om een goede zachte marsepein te verkrijgen. Meng alles goed en verdeel het deeg in twee.
  • Voeg kleurstof toe, zodat je een mooie egale kleur krijgt.
  • Verdeel het deeg in 16 stukken en vorm kleine balletjes ter grootte van de dadels.
  • Vul de dadels met de amandelspijs, rol ze één voor één in de kristalsuiker en leg ze op een serveerschaal.
Lemon curd cheesecake (12p.)

Lemon curd cheesecake (12p.)

Ingrediënten:

  • 1 pak Bastognekoeken
  • 100 g ongezouten roomboter
  • 600 g roomkaas
  • 200 g suiker
  • 200 ml zure room
  • 1 tl vanille extract
  • 1-2 el citroensap
  • 3 eieren

Bereiding:

  • Bekleed een bakvorm van 24 cm met bakpapier.
  • Maal de Bastognekoekjes fijn met de hakmolen en doe het Bastognepoeder in een kommetje.
  • Zet een steelpan op het vuur en smelt de boter. Meng de koekkruimels erdoor en strijk het geheel uit over de bodem van de bakvorm. Druk het plat met een lepel en zet de vorm in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 140 graden. Mix de roomkaas met de suiker tot een zacht en glad geheel. Voeg dan de zure room toe, een beetje citroensap en het vanille-extract. Meng goed.
  • Zet de mixer opzij en schep de eieren er één voor één door met de hand. Giet het mengsel in de bakvorm en bak de taart in 60 à 65 minuten gaar.
  • Als de taart klaar is, zet je de oven op een kier (en uit) en laat je ze op deze manier een uur afkoelen. Haal de cheesecake hierna uit de oven en maak de zijkanten voorzichtig los met een mesje. Zet ze daarna nog minstens 4 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Smeer een lekkere laag lemon curd op de cheesecake. Tip: als je je cheesecake zo mooi mogelijk wilt snijden, moet je je mes na elke keer dat je snijdt even schoonmaken met warm water. Een warm en schoon mes snijdt het beste.

Basisrecept: lemon curd

Ingrediënten:

  • 2 citroenen, sap en zeste
  • 125 g roomboter
  • 200 g fijne suiker
  • 2 eieren

 

Bereiding:

  • Rasp de citroenen en pers het sap uit. Zet een pan met een bodem water erin op een middelhoog vuur (au bain-marie). Plaats op de pan een vuurvaste kom.
  • Doe boter, suiker en de citroenzeste in de kom en roer het geheel tot de boter helemaal is gesmolten. Roer dan ook het citroensap erdoor.
  • Haal de kom van het vuur, laat even afkoelen en klop ondertussen in een andere kom de eieren los. Giet een scheutje van het citroenmengsel bij je eieren en klop goed door. Voeg dan alles bij elkaar in de vuurvaste kom en roer goed. Zet de kom terug op de pan.
  • Het mengsel zal in de loop van een kwartier langzaam dikker worden. Blijf ondertussen regelmatig roeren tot het mengsel een puddingdikte heeft bereikt en haal dan van het vuur om af te koelen.
  • Hou je niet van stukjes citroenschil? Giet je lemon curd dan nog door een zeef. Als je de lemon curd in de koelkast zet, zal ze nog flink opstijven. Is ze daarna nog steeds niet stevig genoeg naar jouw wens? Voeg er dan een blaadje gelatine aan toe (volg de instructies op het pakje).
  • Versier met braambessen, frambozen of aardbeien.
  • Bewaren: in de koelkast kun je de lemon curd maximaal twee weken bewaren. Als je het vacuüm trekt of invriest nog veel langer.
Deel deze pagina:
Overzicht
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
youtube instagram shop auction