Toen de oorlog in Syrië uitbrak, was ik student in Aleppo. Ik studeerde Engelse literatuur en gaf bijlessen. Ondanks het gevaar ben ik samen met mijn vader in Aleppo gebleven. Ik wilde immers mijn studie afmaken en leraar worden. Mijn moeder en zussen waren aan het begin van de oorlog naar Egypte gevlucht. Na 2,5 jaar, één jaar voor ik mijn diploma zou halen, reisde ik naar Turkije om er mijn moeder en zussen terug te zien. Ik had pech: in Turkije werden mijn paspoort en papieren van de universiteit gestolen. Zonder zou ik in Syrië gedurende 8 jaar naar het leger moeten om te vechten. Alleen: ik wilde geen mensen doodschieten. Ik wilde lesgeven.
In 2015 kwam ik in België aan. Ik hou van talen en ik ben erg gemotiveerd, dus ik wilde zo snel mogelijk Nederlands leren. Via een superintensieve cursus heb ik in één maand tijd drie niveaus afgewerkt. Nu zit ik in niveau acht en is mijn Nederlands bijna goed genoeg om te starten met het voortraject voor de hogeschool. Maar het meeste Nederlands? Dat heb ik hier in Gent geleerd, in De Kringwinkel Open Plaats. Op school kan ik lezen, schrijven en luisteren, maar hier kan ik spreken. En dat is superbelangrijk om een taal te leren.
Hoe ik bij De Kringwinkel kwam? Ik wilde in een winkel werken en liefst zoveel mogelijk aan de kassa en op de dispatching. Daar kan je vaak met mensen praten en vang je veel meer woordenschat op.
Zo probeer ik, wanneer een collega aan de dispatching met klanten spreekt, altijd te luisteren welke zinnen en uitdrukkingen ze gebruiken. Negentig procent van mijn woordenschat en spreekvaardigheid heb ik op het werk geleerd. En natuurlijk is het fijn om nieuwe collega’s te leren kennen. Verder is het interessant om de werking van een Kringwinkel van dichtbij te zien.
Ik heb een goede connectie met kinderen. Toen ik privélessen gaf, kon ik mijn studenten echt doen vooruitgaan. Na mijn begeleiding hadden ze altijd goede resultaten. Het is leuk om kinderen te helpen groeien. Voor mij zijn er trouwens geen domme kinderen. Alle kinderen zijn gelijk: ze kunnen altijd verbeteren en zich blijven ontwikkelen. Zelf wil ik dat ook, blijven bijleren. Nu zit ik in niveau acht en is mijn Nederlands goed genoeg om te starten aan de hogeschool.