Menu
Meer over De Kringwinkel
Kringblog
De stad van de toekomst
Hoe ziet de stad van de toekomst er voor jou uit? Misschien denk je nu aan zwevende trams en torenhoge gebouwen met veel glas en gekke, afgeronde vormen. Op het eerste zicht past de woonwijk Nieuw Zuid in Antwerpen niet in dat plaatje. Nochtans is de stad van de toekomst voor de bewoners van Nieuw Zuid al realiteit. Met het project ‘Circulair Zuid’ worden ze aangespoord om meer ‘circulair’ ‘te leven.

Circuwat?

Circulair. Dat betekent alles in de kringloop houden en zoveel mogelijk grondstoffen hergebruiken en recupereren. Een beetje zoals van kop tot staart koken dus, maar dan veel, véél breder. Zo breed zelfs dat je in een circulaire economie terechtkomt: een economie waarin geen afval bestaat en waarin alles een grondstof kan zijn voor iets nieuws.

Hoe ziet de stad van de toekomst er voor jou uit?

Energiebewust leven

Eén van de grote voordelen aan Circulair Zuid? De bewoners kunnen ervoor kiezen om lid te worden van een energiecoöperatie die energie wint uit een zonne-installatie. De zonne-energie kan worden opgeslagen via batterijen, zodat de bewoners dag én nacht kunnen gebruikmaken van groene energie. Binnenkort kunnen ze hun verbruik online volgen en krijgen ze er meldingen over. Zo zijn ze zich bewust van hun energieverbruik en passen ze hun gedrag aan.

Maar er zijn nog veel meer voordelen aan leven in de stad van de toekomst

Extra voordelen

Maar er zijn nog veel meer voordelen aan leven in de stad van de toekomst. Als de zon schijnt, word je als bewoner per bericht aangespoord om de was te doen. En ja, de wasmachine laten draaien kan zelfs van een afstand. Handig dus als je even uit de stad bent. Daarnaast worden de bewoners uitgedaagd om 100 dagen te leven zonder afval of om samen te composteren in de wijk. En in gedeelde ateliers, zoals Makerspace P’OORD, kunnen ontwerpers en makers zich uitleven met gedeelde gereedschappen. Een echt paradijs voor creatievelingen!

Circuit: DIY-hub

Ook De Kringwinkel Antwerpen stapt met het community center Circuit mee in Circulair Zuid. Met Circuit willen we een circulaire ontmoetingsplek creëren, een duurzame DIY-hotspot in Nieuw Zuid, waar we iedereen willen inspireren om bewuster en meer circulair te leven. Hoe dat er in de praktijk zal uitzien? Er komen onder andere een hersteldienst, waar je met de hulp van een professional zelf je fiets of microgolfoven kan herstellen, en een materialenbibliotheek waar je een waaier aan nuttige spullen zal kunnen ontlenen. Via lezingen en workshops willen we mensen laten zien dat iets nooit stuk is, maar steeds als basis kan dienen voor iets nieuws. Maar dat wist jij als trouwe Kringshopper natuurlijk al! ;)

Deel deze pagina:
Overzicht
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
youtube instagram shop auction