Menu
Meer over De Kringwinkel
Kringblog
5 écht goede voornemens voor 2019
Meer bewegen, afvallen, minder je smartphone gebruiken, stoppen met roken … Er zijn 1001 voornemens die we aan het begin van elk jaar maken. Elk jaar? Ja, want geef toe: hoe vaak kan je een goed voornemen echt waarmaken? ‘Ik doe daar niet aan mee, want er komt toch niets van in huis,’ hoor je de slimmeriken al zeggen. Nog slimmer? Goede voornemens maken die je wél kan volhouden.

Eet lokaal en seizoensgebonden

Afvallen is het meest genoemde goede voornemen sinds we met z’n allen met kerst en nieuwjaar gezellig de beentjes onder de tafel schoven. Streng diëten is eigenlijk sowieso niet gezond. Het is veel beter om je levensstijl aan te passen. Hoe dan? Onder andere door lokale, seizoensgebonden producten te kopen. Die zijn verser, daardoor gezonder en vaak ook goedkoper. Bonus: door voeding te kopen die niet kilometers te land, ter zee of in de lucht vervoerd moet worden, beperk je de CO2-uitstoot én verklein je jouw ecologische voetafdruk. Win-win. En meteen het makkelijkste dieet ooit. Beetje hulp nodig? Op de website van Velt vind je alvast een mooie seizoenskalender voor groenten en fruit.

Goede voornemens maken die je wél kan volhouden.

Niet bollen, maar hollen

Een tweede manier om aan je levensstijl te werken? De auto laten staan. Hoe meer je de auto laat staan, hoe minder CO2-uitstoot en hoe gezonder voor jou. Maak van de fitness een fietsles en laat je auto thuis. Een brood weegt niet veel, dus haal een frisse neus en ga te voet naar de bakker. En die collega uit de buurt? Daar kan je mee carpoolen, of spreek af om samen met het openbaar vervoer te gaan werken. Lief zijn voor jezelf en de natuur, dat doe je stapje voor stapje. Letterlijk deze keer.

Consuminderen wil daarom niet zeggen dat je jezelf niet af en toe mag trakteren op iets nieuws.

50 tinten groen

Je thermostaat een graadje lager zetten en een extra trui aandoen in de winter, dat is natuurlijk prima. Maar je hoeft daarom niet in de kou te zitten. Veel belangrijker is het om te kiezen voor groene energieleveranciers. Traditionele energiebronnen worden alsmaar duurder en zeldzamer en zijn helemaal niet milieuvriendelijk. Door te kiezen voor groene energie kan je je ecologische voetafdruk op korte termijn met 4% verkleinen. Geen idee hoe jouw leverancier scoort? Op deze website vind je een handig overzicht van alle Belgische energieleveranciers in al hun tinten groen.

Cero coma cero, cero, cero waste

Zero waste is een mooie, ambitieuze gedachte, maar daarom niet voor iedereen even haalbaar. Ga daarom niet voor cero coma cero, cero, cero afval, maar hou het haalbaar en ga in de eerste plaats voor consuminderen. Wasda? Simpelweg minder consumeren door te delen, te ruilen, te herstellen of samen aan te kopen. Op de website van het Netwerk Bewust Verbruiken vind je alvast een hele resem handige tips die je op weg kunnen helpen naar minder consumeren. Want hoe minder we consumeren, hoe dichter we allemaal komen bij zero waste.

Koop tweedehands in De Kringwinkel

Consuminderen wil daarom niet zeggen dat je jezelf niet af en toe mag trakteren op iets nieuws. Doe dan wel bewuste aankopen en kies voor duurzaam of tweedehands. Veel goedkope kleding is speciaal gemaakt om maar een korte tijd mee te gaan zodat je sneller nieuwe kleding moet kopen. Resultaat: de productie in de lagelonenlanden en de CO2-uitstoot stijgen en jouw ecologische voetafdruk vergroot. Ga dus liever op kledingschattenjacht bij tweedehandswinkels, zoals De Kringwinkel in je buurt. Voor een appel en een ei sprokkel je er een leuke outfit bij elkaar. Goedkoper, ethisch verantwoord én perfect haalbaar. Wedden dat je dit voornemen gewoon elk jaar wil maken?

Wedden dat je dit voornemen gewoon elk jaar wil maken?
Deel deze pagina:
Overzicht
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
youtube instagram shop auction