Menu contact
Gratis ophaling: 03 217 25 10
Bezoek de nationale Kringwinkel website
Week van de Kringwinkel
Meer over deze Kringwinkel
Nieuws
Ontdek circuit op Nieuw Zuid

Stad en De Kringwinkel openen circuit: hotspot voor duurzaamheid en circulariteit op Nieuw Zuid

Vanaf zaterdag 19 juni kan iedereen terecht in circuit, een community centrum opgericht door De Kringwinkel Antwerpen met steun van stad Antwerpen. Het is veel meer dan een nieuwe Kringwinkel op Nieuw Zuid: 18 duurzame ondernemingen zitten er geconcentreerd op één plek. Het wordt dé plaats waar circulaire ondernemers elkaar ontmoeten, workshops geven en Antwerpenaars laten kennis maken met circulariteit.

De bouw van circuit werd mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van stad Antwerpen, zij geeft het gebouw in concessie aan De Kringwinkel. Circuit is gevestigd in het nieuwe gebouw bij Palazzo Verde in de Jef Cassiersstraat op Nieuw Zuid. Het nieuwe initiatief richt zich uitdrukkelijk tot alle Antwerpenaren en wil een verbinding vormen met de omringende wijken in Antwerpen-Zuid. Het pand zal naast de nieuwe Kringwinkel plaats bieden aan maar liefst zeventien verschillende ondernemingen, tien werken ter plaatse rond duurzaamheid en circulariteit, zeven andere bieden er hun circulaire producten te koop aan. Voor startende duurzame ondernemers biedt circuit ruimte om elkaar te inspireren en nieuwe samenwerkingen aan te gaan.

Tom Meeuws, schepen voor leefmilieu en sociale economie: “Met circuit benadrukt de stad dat sociaal en duurzaam ondernemerschap hand in hand gaan. Iedere Antwerpenaar met vragen rond duurzaamheid en circulariteit kan hier terecht. Ik ben ook ongelofelijk blij dat we hier een splinternieuwe Kringwinkel kunnen huisvesten.”

Circuit startte in 2018 onder de vleugels van ‘Circulair Zuid’. Vanuit tijdelijke containers bij Plein Publiek bouwden ze aan een gemeenschap van bewoners en ondernemers die interesse hebben in duurzaamheid. Met de verhuis naar een nieuwe vaste locatie krijgen meer mensen de kans om op een laagdrempelige manier kennis te maken met circulariteit en duurzaamheid.

Circuit bestaat uit 1 grotere winkelzone op de gelijkvloerse verdieping, waar De Kringwinkel actief is. Uniek aan deze Kringwinkel is dat er hier ook duurzame producten van zeven ondernemers verkocht worden. Aangrenzend zijn op de gelijkvloerse verdieping nog 4 kleinere units, waar een bloemenwinkel, een koffiebar, een kapperszaak en een naai- en herstofferingsatelier zich vestigden. In de patio op -1 zitten nog 5 ondernemers en is ruimte voor extra ateliers. Circuit zal zich focussen op vier domeinen:

  • partnerschap: verkoop van producten gericht op circulaire economie;
  • herstel: circuit plaatst het belang van herstel, in het kader van hergebruik voor een meer circulaire wereld, expliciet op de voorgrond;
  • innovatie: circuit geeft de innovaties waarin De Kringwinkel Antwerpen de afgelopen jaren investeerde een platform;
  • community: circuit bouwt aan een gemeenschap van gebruikers en ondernemers die mee willen investeren in een duurzame, circulaire wereld en een duurzame levensstijl willen promoten.

Via sociale tewerkstelling krijgen laaggeschoolden de kans om werkervaring op te doen. Een tiental mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan aan de slag bij drie maatwerkbedrijven: Doedoe, De Kringwinkel Antwerpen en KUNNIG.

Circuit bevindt zich in de Jef Cassiersstraat 29 en houdt een volledige openingsweek, van 19 tot en met 26 juni. Meer info daarover lezen en inschrijven voor de workshops die dan plaatsvinden kan op www.circuitantwerpen.be.

Deel deze pagina:
Overzicht
pinterest youtube instagram auction