Menu contact Bezoek de nationale Kringwinkel website
Dag van de Kringwinkel
Meer over deze Kringwinkel
Nieuws
Samen zetten we ons in voor een schone planeet

Hoe maken we onze werknemers bewust van het belang van duurzaamheid?

Hoe zetten onze medewerkers zich in voor een schone planeet?

Één de belangrijkste peilers van De Kringwinkel Antwerpen is zorg dragen voor het milieu. Dit doen we onder andere door gebruikte spullen een tweede leven te geven en zo te redden van de afvalberg. Ook van onze collega’s op de werkvloer verwachten we een duurzame mindset

Maar dat is soms niet zo vanzelfsprekend. Vanuit de achtergrond of levensomstandigheden van onze werknemers staat duurzaamheid niet altijd bovenaan op hun prioriteitenlijstje. Heel begrijpelijk, maar daar willen we toch wat verandering in brengen. Want duurzaam leven en werken hoeft niet moeilijk of duur te zijn! 

Duurzaamheid op de werkvloer

Samen met het communicatiebureau Shaved Monkey hebben een interne bewustmakingscampagne rond duurzaamheid opgezet. Via verschillende eenvoudige uitdagingen laten we onze medewerkers zien dat je met een kleine moeite al een grote impact kan maken. Wie voor de uitdaging slaagt, verdient uiteraard een mooie beloning.

Uitdaging 1: Afval correct sorteren

Een perfect voorbeeld van een kleine moeite met een grote impact is afval sorteren. Zo kunnen afvalstromen optimaal verwerkt worden en krijgen bv. plastic en karton een nieuw leven, in plaats van verbrand te worden. Correct afval sorteren was dan ook de eerste uitdaging voor onze werknemers. 

We duidden interne “afvalpolities” aan die elke dag in de winkels en in het centrale magazijn checkten of er goed was gesorteerd. Bij slechte sortering was er uiteraard geen boete. Maar werknemers die wél goed hadden gesorteerd, werden beloond met een smakelijke vegetarische lunch van directeur Danny. 

Uitdaging 2: Minder afval tijdens de lunch  

De vegetarische lunch uit de eerste uitdaging zat verpakt in een herbruikbare brooddoos. Deze vormde meteen ook het aanknopingspunt voor de volgende uitdaging: afval tijdens de lunchpauze verminderen. 

Boterhammen of ander lekkers kan je prima vervoeren in een brooddoos of herbruikbaar potje. Zo bespaar je op zilverpapier, plastic zakjes of andere wegwerpverpakkingen. Dat is niet alleen beter voor de planeet, maar ook voor je portefeuille. Als beloning kregen geslaagde werknemers een heerlijk stuk chocola.

Uitdaging 3: Met de fiets naar het werk

Fietsen is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je gezondheid. Daarom willen we onze werknemers aanmoedigen om zo vaak mogelijk met de fiets naar het werk te komen. Dit kozen we dan ook als derde duurzame uitdaging. 

Bij de start van deze uitdaging kregen werknemers een leuk kaartje met het opschrift “Ik zit goed bij De Kringwinkel” om aan hun fiets te hangen. Werknemers die met de fiets naar het werk kwamen, kregen een koek en een warm applaus van het hele winkelteam. 

Wist je trouwens dat we ook gratis fietsopleidingen aanbieden voor onze medewerkers. Lees er hier meer over.

What’s next? Minder papier gebruiken

Wist je dat het papierverbruik wereldwijd elke vijf jaar met 20% stijgt? Gemiddeld gebruikt een werknemer in België zo’n 1000 vellen papier per jaar. Dat zijn heel wat bomen minder op de planeet. Bomen die de mens en het milieu hard nodig hebben. Door verschillende factoren wordt papier bovendien steeds duurder.  

Hoog tijd dus om ons papierverbruik eens grondig onder de loep te nemen! Tijdens de volgende challenge zullen we per afdeling bijhouden hoeveel papier gebruikt wordt en hoe we dit kunnen verminderen. Bijvoorbeeld door dubbelzijdig te printen of twee keer na te denken of het echt nodig is om een document af te drukken. 

Samen zetten we ons in voor een mooie toekomst voor iedereen. Doe jij ook mee? 

Ontdek hier wat we nog meer doen voor het milieu. 

Deel deze pagina:
Overzicht
pinterest youtube instagram auction