Menu contact Bezoek de nationale Kringwinkel website
Meer over deze Kringwinkel
Nieuws
30+1 jaar Kringwinkel Antwerpen 🧡

Kringwinkel Antwerpen viert 30+1 jaar bestaan

De maand oktober was een feestmaand voor Kringwinkel Antwerpen. We vierden ons 30(+1) jarig bestaan. Het feestgebeuren werd met één jaar uitgesteld vanwege de coronacrisis. Ter gelegenheid van de verjaardag organiseerde Kringwinkel Antwerpen een winactie waaraan iedereen vrij kon deelnemen. Ook werd er een documentaire gemaakt over de dertigjarige geschiedenis van Kringwinkel Antwerpen.

Een ontroerende documentaire

Ter gelegenheid van de verjaardag werd er een documentaire gemaakt over de geschiedenis van Kringwinkel Antwerpen die in première ging op 22 oktober. De première werd voorbehouden aan de 550 medewerkers tijdens het personeelsfeest in Stormkop. Het was een emotionele vertoning, zeker voor degene die al lang voor de organisatie werken.

“Als iedereen buiten Kringwinkel Antwerpen met evenveel respect voor elkaar zou omgaan als hier, dan zou de wereld er een pak beter uitzien.” Aldus Jill De Loose, medewerker van het electro herstelatelier van Kringwinkel Antwerpen. De documentaire werd gemaakt door Poolhert Productions, een Antwerps filmproductiehuis gevestigd in de Helmstraat, de locatie waar Kringwinkel Antwerpen in 1992 de eerste Kringwinkel opende.  

Een aantal cijfers op een rij

Over de jaren heen zorgden ze in het totaal voor 50,4 miljoen kilo hergebruik
Alles wat binnenkomt, wordt gesorteerd in 29 verschillende afvalstromen
In het totaal werken er ongeveer 550 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij Kringwinkel Antwerpen
Kringwinkel Antwerpen heeft 11 Kringwinkels verspreid over Antwerpen en omstreken
Per jaar kopen meer dan een half miljoen (670.000) klanten in de Antwerpse Kringwinkels

Geschiedenis sinds 1991

De geschiedenis van Kringwinkel Antwerpen gaat terug tot 1991. Het startte allemaal met Vitamine W (het huidige Groep INTRO). Toen was dit nog een jonge Antwerpse organisatie die initiatief nam om kansengroepen die geen aansluiting vonden op de arbeidsmarkt tewerk te stellen via opleidingen, trainingen en projecten. Eén van hun projecten was de Kringwinkel. In 1991 was de start en werd er een heel jaar lang massaal ingezameld. In het najaar van 1992 was het zover, de eerste Kringwinkel in Antwerpen werd geopend in de Helmstraat.

In 1996 verhuisde Kringwinkel naar de oude snoepfabriek in de Kroonstraat in Borgerhout, een groot gebouw met drie verdiepingen. In 1998 kwam er een algemeen directeur, Danny Vercauteren bij de organisatie. Op dat moment zat het hele complex al vol met goederen, zonder een efficiënt sorteerproces. Er was nood aan een oplossing: ze benutten de ruimte beter en verhuisden in 2004 naar het Centraal Sorteermagazijn in Merksem, waar ze tot op de dag van vandaag zitten.

Sinds 2002 zijn ze een autonome vzw-organisatie met een eigen bestuur. Danny Vercauteren was gedurende 20 jaar de algemene directeur van Kringwinkel Antwerpen en werd zo’n 2 maanden geleden opgevolgd door Hans Tops, de nieuwe algemeen directeur van Kringwinkel Antwerpen.

Winactie voor klanten

Het 30(+1) jarige bestaan van Kringwinkel Antwerpen werd ook in de verschillende winkels met klanten gevierd. In elke Kringwinkel was een grote prijs te winnen als je het antwoord kon geven op de vraag: “Hoeveel kilogram spullen werden dankzij Kringwinkel Antwerpen tussen 1991 tot augustus 2022 hergebruikt?”.

Het juiste antwoord was 50,4 miljoen kilogram. Wie dit juist kon raden maakten kans grote prijzen zoals  een droogkast, The White Album van The Beatles, een handtas van Céline, een damesfiets, een vintage servies, een espresso machine of een horloge van Diesel.

Linde uit Deurne was één van de gelukkigen en ging naar huis met een prachtige gitaar. “Ik ben een echte Kringwinkel fan en ben heel blij met deze prachtige gitaar!” vertelt ze.

Deel deze pagina:
Overzicht
pinterest youtube instagram auction