Menu
Gratis ophaling: 03 217 25 10
Bezoek de nationale Kringwinkel website
Dag van de Gever
Meer over deze Kringwinkel

De Collectie: Textiel inzameling

De Collectie haalt textiel, kleding, schoenen en lederwaren op aan huis of geeft je de kans om ze binnen te brengen in één van de vele brengpunten in de stad Antwerpen.

De Collectie is een samenwerkingsverband met de Stad Antwerpen. Vijf Antwerpse non-profit-organisaties -De Kringwinkel Antwerpen, Oxfam-Solidariteit, Wereld Missie Hulp, Kindervriend en Mensenzorg– sloegen de handen in elkaar om te zorgen dat jouw afgedragen textiel maximaal lokaal verwerkt wordt.

Met jouw kleren steun je niet alleen lokale sociale tewerkstellingsprojecten maar ook goede doelen, hier in Antwerpen en in derdewereldlanden. Samen geven we items met een verleden opnieuw een toekomst. Doén!

PRAKTISCH:

Alle info over brengpunten en ophaalmogelijkheden aan huis vind je op onze website www.decollectieantwerpen.be

De Collectie haalt textiel, kleding en schoenen op aan huis of geeft je de kans om ze binnen te brengen in één van de vele brengpunten in de stad.
De Collectie zorgt voor textiel inzameling in Antwerpen
Kar van De Collectie in Zorgbedrijf Linkeroever

Kleding binnenbrengen in diensten-en woonzorgcentra een succes!

Misschien heb je ze al gespot: textiel-inzamel-karren van 'De Collectie' - het stedelijke samenwerkingsverband van vijf non-profitorganisaties. Het groeiend aantal ‚Collectiepunten’ biedt een alternatief voor de oude textielcontainers die langzaam maar zeker uit het straatbeeld verdwijnen. Ook het Zorgbedrijf Antwerpen is eind vorig jaar ingestapt in dit mooie lokale, sociale en ecologische inzamelverhaal. Steve Laenen, expert milieu, afval en veiligheid, vertelt ons alles over de eerste maanden van kledinginzameling in diensten- en woonzorgcentra.

Hoeveel inzamelpunten zijn er bij Zorgbedrijf Antwerpen, waar zijn ze te vinden en wie komt er textiel brengen?

Iedereen kan bij ons terecht: klanten, bezoekers, buurtbewoners, medewerkers… Op dit moment staat er een inzamelcontainer in elk van onze 6 woonzorgcentra en 12 dienstencentra binnen de Singel. Die 18 inzamelpunten breiden we uit met nog eens 12 woonzorgcentra en 28 dienstencentra zodra we het project verder uitrollen in al onze locaties. Er komen dus uiteindelijk 58 inzamelpunten bij het Zorgbedrijf.

Waarom besloten jullie textiel-inzamelpunten te worden voor ‚De Collectie'?

We waren op zoek naar een gestructureerde aanpak, makkelijk voor onze klanten en voor ons, zodat we ons textiel zo efficiënt mogelijk kunnen afvoeren. We zamelden voordien ook al kleding in voor mensen die het moeilijk hadden, of voor goede doelen, maar de lokale initiatieven waarmee we samenwerkten waren soms te versnipperd. Bovendien hadden we al vernomen dat de ophaalpunten op straat -waarvan onze bewoners gebruik maakten- gingen verdwijnen. Een initiatief als De Collectie is voor ons dus een prima middel om structuur te brengen in de ophaling van textiel.

Zet Zorgbedrijf Antwerpen verder nog in op duurzaamheid?

Uiteraard. We nemen niet enkel textiel maar nog vele andere afvalfracties onder de loep om zo efficiënt mogelijk alles af te voeren. Selectief inzamelen van papier, karton en PMD zijn gekend, maar ook Swill (wat is dat?) of voedselresten worden afzonderlijk ingezameld en herwerkt tot biogas. Bij al onze aankopen proberen we het afval zoveel mogelijk te beperken en nadien zo selectief mogelijk in te zamelen. Ook duurzaam vervoer gaan we niet uit de weg: er zijn meer dan 650 bedrijfsfietsen in omloop en we stellen ook elektrische fietsen ter beschikking van onze collega’s.. We hebben trouwens net een collega aangeworven die vooral rond energie zal werken, om verspilling nog meer te voorkomen en voor een groter draagvlak (want dat bedoel je toch met ‘draagkracht’ of niet) te zorgen voor efficiënt energiebeheer.

Komt er veel kijken bij het beheren van zo'n inzamelpunt?

Vooraf waren we erg kritisch over het plaatsen van zo’n inzamelpunt in onze centra. Staan de inzamelkarren niet in de weg? Worden ze genoeg gebruikt? Krijgen we geen last van geurtjes of zelfs sluikstorten? Daarom zijn we met beperkt aantal gestart in onze centra in centrum Antwerpen, en onder goede begeleiding van De Collectie en mezelf. Kleine problemen waren dan ook snel opgelost. Eens een inzamelpunt gekend is en het personeel weet hoe ze een ophaling en een nieuwe, lege kar kunnen aanvragen, verloopt dit zeer vlot.

Kortom: een echte meerwaarde?

Uit onze eerste evaluatie blijkt dat dit initiatief een mooi resultaat oplevert. Op drie maanden tijd hebben we al meer dan 4.000 kg textiel ingezameld. Als we dit kunnen doorzetten voor alle 56 ophaalpunten, kunnen we meer dan 50 ton textiel inzamelen met Zorgbedrijf Antwerpen. Dat komt iedereen ten goede. Bovendien komen er nu buurtbewoners in onze centra langs om textiel te deponeren, en zo leren ze ook  onze dienstverlening kennen. Ze drinken bijvoorbeeld al eens een koffie in onze dienstencentra. Een win-win-situatie voor iedereen dus!

pinterest youtube instagram auction