Menu
Gratis ophaling: 050 34 94 00
Bezoek de nationale Kringwinkel website
Meer over deze Kringwinkel
Nieuws
Blijzaak is geopend!

De Kringwinkel ’t rad opent Blijzaak

De Kringwinkel ’t rad heeft zijn afspraak met de toekomst niet gemist en opent in aanwezigheid van Joke Schauvliege, Vlaams Minister bevoegd voor Circulaire Economie, een innovatieve belevingswinkel naast zijn hoofdzetel in Oostkamp bij Brugge. In ‘Blijzaak’, want zo heet de winkel, worden originele vintage en design meubels, huisraad, boeken, speelgoed, kledij en accessoires aangeboden die in De Kringwinkel werden ingezameld. De medewerkers van Blijzaak, die nood hebben aan werk op maat en (nog) niet op de reguliere arbeidsmarkt terecht kunnen, krijgen er een opleiding tot winkel- en horecamedewerker. Zij geven klanten een woordje uitleg over de te koop aangeboden items of bieden een hapje en een drankje aan in het gezellige - uiteraard vintage en design - interieur van de winkel. Dit concept is een absolute primeur in de sociale en circulaire economie en dit niet enkel voor ons land, maar ook voor onze buurlanden.

Van een designtafel van Starck, over originele Thonet-stoelen, tot kledij van Essentiel en vintage Delvaux handtassen, je zou ervan versteld staan hoeveel interessante en waardevolle items in De Kringwinkel worden aangeboden. Die vintage en design spullen zijn erg gegeerd en worden doorgaans snel door opkopers gekocht, die ze op hun beurt aan een veelvoud van de prijs opnieuw te koop aanbieden. Helaas gaan zo heel wat inkomsten verloren die De Kringwinkel in zijn eigen werking en mensen zou kunnen investeren. Om daar iets aan te doen werd Blijzaak opgericht.

Algemeen directeur van De Kringwinkel 't rad Tomas Peirsegaele: “Anders dan voor opkopers is winst voor ons geen doel op zich, maar net een middel om mensen die moeilijker aan een job geraken op de reguliere arbeidsmarkt, alsnog een opleiding of een job te kunnen aanbieden. Toch willen we ook voor opkopers interessant blijven, daarom gaan we onze spullen nog steeds aan een wat lagere prijs aanbieden dan wat zij ervoor zouden vragen. We kozen met Blijzaak heel bewust voor een belevingswinkel, want net als onze mensen hebben ook onze spullen een verhaal dat de moeite waard is om te vertellen.”

In Blijzaak krijgen 6 medewerkers onder begeleiding van twee verantwoordelijken een opleiding op maat tot winkel- en horecamedewerker. Zo kunnen zij niet enkel genieten van een regelmatig inkomen, maar ook van sociale contacten en krijgen zij de kans om hun talenten te ontwikkelen. Daardoor maken ze meer kans om door te stromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Bovendien levert elke job in de sociale tewerkstelling op jaarbasis een nettowinst van €12.228 aan de maatschappij op. Iemand die werkt, heeft immers geen werkloosheidsuitkering nodig. En op die manier worden ook hun maatschappelijk isolement en de spiraal van generatie-armoede doorbroken, wat eveneens een positief effect heeft op de fysieke en geestelijke gezondheid van de  medewerkers.

De totale kost van Blijzaak bedraagt zo’n € 157.000, waarvan € 55.000 door De Kringwinkel zelf wordt geïnvesteerd en € 102.000 afkomstig is uit LEADER-middelen. Leader staat voor "Liaison Entre Actions de Développement de l’Economie Rurale", vrij vertaald 'samenwerken voor plattelandsontwikkeling', en is een Europees subsidiëringsprogramma voor plattelandsontwikkeling. LEADER wordt met Europese (50%), Vlaamse (25%) en provinciale middelen (25%) gefinancierd.

Ook Vlaams minister bevoegd voor Plattelandsontwikkeling en Circulaire Economie, Joke Schauvliege, is enthousiast over de nieuwe winkel: “De principes van de circulaire economie, die als streefdoel heeft om meer goederen en materialen te hergebruiken in plaats van weg te gooien of te verwerken als afval, vindt men helemaal terug in de werking van Blijzaak. Bovendien zorgt dit project voor extra tewerkstellingsmogelijkheden op het platteland voor mensen die niet, nog niet of niet meer terechtkunnen in het reguliere of beschutte tewerkstellingscircuit. Zowel voor mens als milieu is de oprichting van Blijzaak dus een goede zaak.” Samen met West-Vlaams gedeputeerde Bart Naeyaert, Oostkamps burgemeester Jan de Keyser en LEADER-voorzitter Midden-West-Vlaanderen Paul Lambrecht kreeg zij als eerste een rondleiding doorheen de winkel. 

In het voorjaar krijgt Blijzaak ook een eigen groenten- en fruittuin. En voor de winkel komt een groot terras, waar het voor klanten en passanten in de zomer heerlijk toeven zal zijn naast de grote vijver. Gelegen op diverse fietsroutes in het Brugse ommeland wordt Blijzaak straks de ideale locatie om even halt te houden. Met hippe spullen en een gezellig interieur in een groen kader wordt Blijzaak ook in deze wintermaanden al een echte hotspot. Geïnteresseerd? Blijzaak is gelegen in de Terluchtestraat 38 in Ruddervoorde en doorlopend open van woensdag tot zaterdag, van tien tot vijf. Er is ruime parkeergelegenheid voorzien. Neem alvast een kijkje op de webwinkel van Blijzaak op Blijzaak.be

Voor info en vragen: Tine Vandecasteele, persverantwoordelijke De Kringwinkel 't rad, 0474 34 25 01 of via tine.vandecasteele@trad.be

Deel deze pagina:
Overzicht
youtube auction