Menu contact
Gratis ophaling: 053 78 61 73
Bezoek de nationale Kringwinkel website
Meer over deze Kringwinkel
Nieuws
Een dag meedraaien achter de schermen

In zijn zoektocht om echt kennis te maken met de vele sociale economie bedrijven in de ruime regio van Aalst kwam Johannes een halve dag meedraaien in ons tetielsorteercentrum.  De beste manier om onze werking en -vooral- de verschillende mensen te leren kennen. Katia, Hashmatulah en Farhad namen hem onder hun vleugels.

Johannes zijn verslag net voor het coronatijdperk ..

"Voor mijn vijfde inleefstage word ik verwacht in het textielsorteercentrum van De Kringwinkel Stroom op het industrieterrein van Erembodegem waar instructeur Sonja me warm onthaalt. Ik kom meteen enkele lachende gezichten tegen uit mijn periode als lesgever NT2 bij Leerpunt, wat me altijd plezier doet! Ik kreeg al eens een rondleiding in het centrum dus wil liefst zo snel mogelijk aan de slag. Ik krijg een plaatsje aan het begin van de letterlijke en figuurlijke textielketen, waar de ervaren en sympathieke Katia me onder haar hoede neemt. Het textiel komt in plastic zakken binnen en de eerste persoon – in dit geval Hashmatullah – zorgt al voor de eerste schifting nog voor het textiel op de lopende band verzeilt. Heel wat mensen hebben namelijk nog steeds moeite met de definitie van "textiel" – zo worden er boeken, speelgoed, (defecte) elektronica, tot zelfs afval en frituurolie geweerd en apart gerecycleerd. Onwaarschijnlijk wat er allemaal in de textielcontainers terecht komt en niets te maken heeft met textiel. Alles wat wel in aanmerking komt, belandt op de lopende band waar Katia en ik voor de eerste echte triage zorgen: kapot, afgedragen of vuil textiel wordt meteen apart verzameld en als lompen gebundeld. Ik heb het moeilijk met het tempo en de verschillende criteria waarop gelet moet worden. Gelukkig staat Katia me bij met raad en daad en krijg ik al snel enkele tips & tricks mee: kijk naar de knopen, ritsen en kragen, draai het kledingstuk eens binnenste buiten, hoe onderscheid je een namaak designerstuk van een echt, etc. De kledij die op het eerste gezicht nog verkoopbaar lijkt, krijgt een strengere kwaliteitscontrole door de medewerkers die verderop werkzaam zijn aan de lopende band."

"Voor de zoveelste maal op een werkvloer van een sociale economie-onderneming valt het me op hoeveel vakkennis en nauwgezetheid alle medewerkers tonen."

 

Wat ook meteen opvalt, of beter gezegd wat schandalig is, is hoe textiel voor vele mensen een product van wegwerpconsumptie is. Binnen de kortste keren hebben we een mand vol met gloednieuwe kledij, dikwijls nog in de verpakking of met het prijskaartje er nog aan. We kunnen alleen maar blij zijn dat deze kledingstukken via De Kringwinkels toch nog een 2de leven krijgen. En dat 2de leven zit ingenieus in elkaar: er wordt gekeken naar de huidige modetrends, naar het publiek van elke specifieke winkel en er bestaat een doordacht systeem om ook binnen de verschillende winkels de kledij te laten 'reizen'.

Ik proef van de verschillende logistieke taken die komen kijken bij dit hele proces. Zo help ik bij het stapelen van de inkomende paletten, waarbij ik duidelijke instructies krijg van Farhad. Na zoveel jaar zijn de rollen omgekeerd en volg ik nauwgezet de richtlijnen op van deze Afghaanse ex-student van me. En dat doet hij zeer goed en in klare taal! Ook de massale toevloed aan schoenen wordt goed beheerd en ik word ingeschakeld bij het 'paren' van al dit schoeisel. De schoenen op de foto zijn nog maar het topje van de ijsberg die bestaat uit tientallen bananendozen, wachtende op het juiste seizoen.

 

Voor ik het goed en wel besef, gaat de bel en zit mijn halve dag er al op. Iedereen kleedt zich om en er wordt ook nog gecheckt of er geen extra kledingstukken mee naar huis zouden verdwijnen.

"Ik kan alleen maar concluderen dat De Kringwinkels een ongelooflijk belangrijke rol spelen in de kringloop van textiel en in het opwaarderen van mensen met talenten."

Op deze manier is een 2e leven voor textiel ook een 2e kans voor heel wat mensen. Gelukkig krijgen De Kringwinkels in onze regio ook de komende jaren de kans om deze waardevolle werking verder te zetten!

Johannes Rumbaut is medewerker bij de stad Aalst en bestuurssecretaris bij de dienst Werk en Sociale Economie. Hij is ook drijvende kracht achter 'HANDEL Samen en Sociaal', een intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen Aalst, Haaltert, Ninove, Denderleeuw, Erpe-Mere en Lede dat in 2013 opgericht werd.

Het doel van deze vereniging is de sociale economie in de streek te versterken. Het aanbod aan diensten en producten van de lokale sociale ondernemers wordt gepromoot en slimme samenwerkingen tussen de sociale en reguliere economie gestimuleerd.

Deel deze pagina:
Overzicht
instagram