Menu
Meer over De Kringwinkel
Nieuws
Kringwinkels populairder dan ooit!

Kringwinkels populairder dan ooit!

Recordaantal van 35.440 ton goederen hergebruikt in 2018

De Kringwinkel beleefde in 2018 opnieuw een recordjaar met 35.440 ton goederen (+2%) die via de 145 verkooppunten een tweede leven kregen. Ruim 6 miljoen klanten (aantal transacties) kochten er elk gemiddeld 5,4 kg spullen. Daarmee draaiden De Kringwinkels een recordomzet van 55,5 miljoen euro (+2%). Vooral kleding en huisraad gingen vlot over de toonbank.

De Kringwinkel reeg vorig jaar opnieuw de records aan elkaar. In 2018 zamelden de 145 verkooppunten samen 83.338 ton goederen (+6,11%) in waarvan bijna de helft (43% of 35.440 ton) een tweede leven kreeg door verkoop in De Kringwinkels. Dit is maar liefst 76% meer in vergelijking met 10 jaar geleden.

Samen kochten de Vlamingen voor 55,5 miljoen euro aan gebruikte spullen in de Kringwinkels, wat zo’n 2% meer is dan in 2017.

De meest verkochte goederen (volgens omzet)

 1. Textiel: 35,6%
 2. Huisraad: 19,8%
 3. Meubelen: 18,6%
 4. Boeken, muziek, multimedia: 7,9%
 5. Vrije tijd: 7,8%
 6. Elektrische en elektronische apparatuur (4,9%)
 7. Witgoed (2,4%)
 8. Transportmiddelen zoals fietsen of steps (1,9%)
 9. Doe-het-zelf (0,9%)

 

Spullen hergebruiken is hip. Uit een onderzoek[1] dat De Kringwinkel vorig jaar, samen met Troc.com 2dehands en Cash Converters, liet uitvoeren, blijkt dat de goedkopere prijs voor meer dan 4 op de 5 tweedehandskopers (81,1%) de belangrijkste drijfveer is om voor “gebruikte” spullen te kiezen. Bijna 40% vindt het gewoon leuk om te snuisteren naar tweedehandsproducten en 34,1% kocht “gebruikte” spullen omdat hergebruik duurzamer is.

“Dit laatste is meer dan ooit het geval. Vorig jaar werden maar liefst 35.440 ton goederen van de afvalberg gered. De Vlamingen bespaarden vorig jaar zo maar liefst 34.582 ton CO2 of het equivalent van de jaarlijkse CO2-opname van 1,8 miljoen bomen. Door bij De Kringwinkel te kopen, help je meebouwen aan een meer duurzame samenleving,” besluit Eva Verraes, woordvoerder van De Kringwinkel.

Over De Kringwinkel
De Kringwinkel, dat zijn 145 tweedehands- en outletwinkels in de sociale economie die zich achter deze merknaam verzameld hebben en samenwerken op vlak van communicatie en kwaliteit. Kringwinkels staan voor:  

 • Sociale tewerkstelling: Onze producten hebben een verhaal, onze mensen ook. De Kringwinkel biedt een job, een opleiding en een toekomstperspectief aan meer dan 5.400 mensen die, om uiteenlopende redenen, weinig of geen kansen krijgen op de gewone arbeidsmarkt.  
 • Aandacht voor het milieu: De Kringwinkel haalt herbruikbare goederen op en verkoopt ze weer. Hierdoor komen ze niet op de afvalberg terecht.
 • Originele en betaalbare spullen: We willen ervoor zorgen dat iedereen, ook met een beperkt budget, kwaliteitsvolle goederen kan kopen. Voor basisproducten bewaken we dan ook steeds een basisprijs. Ons aanbod varieert elke dag. 

 

Lees hier het persbericht.


[1] Het online onderzoek werd in september 2018 uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Troc.com, 2dehands, Cash Converters en De Kringwinkels. 2.000 Belgen werden ondervraagd naar hun aankoopgedrag van tweedehands goederen en hun verkoopgedrag van de spullen die ze niet meer nodig hebben.

 

Deel deze pagina:
Overzicht
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
pinterest youtube instagram shop auction