Menu
Meer over De Kringwinkel
Nieuws
Solidair met Oekraine

Solidair met Oekraïne

Al veel mooie acties

De brutale oorlog in Oekraïne domineert het nieuws, en ook de gedachten van velen onder ons. Ook binnen de sociaal circulaire sector zijn we solidair met Oekraïne en willen we helpen waar mogelijk.


Er zijn dan ook al heel wat mooie solidariteitsacties door De Kringwinkels opgezet. Samen met de lokale besturen richten ze over heel Vlaanderen appartementen in met meubels van De Kringwinkel en worden er bonnen voorzien voor Oekraïense vluchtelingen om kledij mee aan te schaffen.

Antwerpen

Bij De Kringwinkel Antwerpen werken we met medewerkers van 70 verschillende landen van herkomst waarvan een groot deel gevlucht zijn uit hun land. Daarom willen we graag vluchtelingen in het algemeen helpen.

Sinds enkel jaren werken we samen met een aantal asielcentra in en rond Antwerpen. We zullen met hen bekijken wat de specifieke noden zijn voor vluchtelingen en hen daarin financieel of met goederen ondersteunen.

Goederen die door de oproep in de winkels of door de ophaaldienst worden gegeven komen daarom gewoon in onze kringloop terecht. We bekijken op basis van de ingezamelde kilo’s hoeveel cadeaubonnen of specifieke goederen we schenken aan vluchtelingen die worden opgevangen in deze asielcentra.

De Kringwinkel De Cirkel (regio Brecht) richtte samen met de Gemeente Brecht 6 appartementen in en leverde vrachtwagens vol meubels aan andere gemeentes. In de winkel in Zandhoven kunnen Oekraïense vluchtelingen terecht met gratis bonnen. Lees hier het artikel in de Gazet van Antwerpen. 

De Kringwinkel Opnieuw & Co (regio Mortsel) heeft verschillende initiatieven gesteund:

  • De bemeubeling van 9 assistentiewoningen die MKL vzw (WZC Hof ter Schelde te Antwerpen Linkeroever) openstelt voor vluchtelingen.
  • ⁠Ook met de Gemeente Ranst werkten ze samen om 9 appartementen volledig in te richten.⁠
  • ⁠En met gemeente Gemeente Duffel zorgden ze voor de inrichting van 2 appartementen.⁠

 

De Kringwinkel Zuiderkempen probeert zoveel mogelijk aan de vragen van de lokale besturen tegemoet te komen om noodwoningen in te richten en materiële hulp te bieden met goederen uit De Kringwinkel aan een lage prijs en gratis levering ter plaatse.

Oost-Vlaanderen

De Kringwinkel Stroom (regio Aalst) werkt samen met Stad Aalst om leegstaande woningen in te richten. Lees hier meer over hun actie. 

De Kringwinkel De Cirkel (regio Lokeren) gaat samen met de Stad Lokeren en de Intercommunale IDM zes woningen inrichten voor Oekraïense vluchtelingen.

De Kringwinkel Den Azalee (regio Sint-Niklaas) werkt samen met de verschillende gemeentebesturen van de regio om bij de huisvesting van vluchtelingen het pand te voorzien van de noodzakelijke meubelen en andere goederen die onontbeerlijk zijn voor hun verblijf in de Wase gemeenten. Op die manier kunnen we de nood perfect op maat invullen.  

De Kringwinkels vervullen ook een belangrijke rol in het bestrijden van de kansarmoede door binnengebrachte goederen aan een zeer betaalbare prijs aan te bieden voor mensen die het met veel minder moeten doen. Daar horen ook andere vluchtelingen bij die voor de oorlog in hun land op de vlucht zijn, denken we maar aan mensen uit Syrië en Afghanistan. Met onze Kringwinkels en onze andere diensten biedt Den Azalee tegelijk betaald werk en opleiding aan vluchtelingen, om ze in ons land een nieuwe toekomst te bieden.

Limburg

De Kringwinkel Maasland heeft een rechtstreekse samenwerking opgestart met de gemeentes en OCMW’s van hun verzorgingsgebied. Ze doen de inzameling en maken pakketten op via een bestelling die ze nadien kunnen komen ophalen.

Je vindt hier een overzicht van wat ze nodig hebben.
Lees hier het artikel in Het Belang van Limburg.

De Kringwinkel Zuiderkempen probeert zoveel mogelijk aan de vragen van de lokale besturen tegemoet te komen om woningen in te richten en materiële hulp te bieden met goederen uit De Kringwinkel aan een lage prijs en gratis levering ter plaatse.

 
De Kringwinkel Maasland - Foto ©Raymond Lemmens

West-Vlaanderen

De Kringwinkel Midwest (regio Roeselare) voorziet in meubelen, huisraad en textiel om de gemeentebesturen te ondersteunen bij de opvang.

De Kringwinkel West (regio Ieper, Veurne) ging een engagement aan met 2 OCMW’s/Gemeenten uit hun verzorgingsgebied. Dit vooral in het kader van de huisvesting van Oekraïeners in woningen, die zij ter beschikking stellen.

De Kringloopwinkel (regio Kortrijk) schreef kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne de lokale besturen van de 14 gemeentes van hun werkingsgebied aan. Daarin boden ze materiële hulp aan onder de vorm van gratis meubelen en kledij. Een aantal besturen organiseert momenteel opvang voor Oekraïense vluchtelingen en heeft vooral tekort aan bedden. Lees meer over de inzameling op deze pagina.

De Kringwinkel ’t rad (regio Brugge) biedt op twee manieren ondersteuning van de gemeentebesturen en OCMW’s in hun regio:

  • Ze bieden (gratis) meubelen en huisraad voor de organisatie van de noodopvang van vluchtelingen door gemeenten.
  • Ze geven persoonlijke kortingsformulieren voor de gerichte en individuele noden van vluchtelingen via het aanbod in onze Kringwinkels, dit in samenspraak met de OCMW’s.

Lees er meer over op deze pagina

De Kringwinkel Kust voorziet in meubelen, huisraad en textiel om de gemeentebesturen te ondersteunen bij de opvang. 

Vlaams-Brabant

De Kringwinkel ViTeS (regio Leuven) heeft op vraag van stad Leuven dekens geschonken die met een transport van ABInbev naar Oekraïne worden gebracht. Ook hebben ze OCMW's en gemeenten aangeboden te ondersteunen met materialen bij hun opvang van vluchtelingen.

De Kringwinkel Hageland (regio Tienen) zamelt in samenwerking met lokale besturen, via hun geefpunten, goederen in voor Oekraïne. Volg de gemeentelijke communicatiekanalen voor de juiste, actuele informatie, want meestal gaat het om een oproep voor heel specifieke goederen. De spullen die in het kader van een gemeentelijke inzamelactie worden gebracht én waarvoor een oproep werd gedaan, worden door de gemeenten zelf verwerkt én uitgedeeld aan de mensen uit Oekraïne.

 

Extra info: we spelen in op de noden en vragen van de lokale besturen en schenken hen de gevraagde materialen op afroep. Het is daarom niet mogelijk om specifiek zaken binnen te brengen bij de Kringwinkel voor dit doel.

Deel deze pagina:
Overzicht
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
youtube instagram shop auction