Menu
Gratis ophaling: 0800 2 0080
Meer over De Kringwinkel
Nieuws
Voortaan kan je nog meer tweedehands kopen met Ecocheques

Voortaan meer tweedehandsspullen, bloemen en reparaties te betalen met ecocheques

Als het van de sociale partners afhangt, kun je binnenkort bloemen, meer tweedehandsspullen en reparaties betalen met ecocheques. Ze bereikten een akkoord in die zin, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws woensdag.


De categorieën van producten zullen vereenvoudigd en verruimd worden. Zo moeten voortaan alle tweedehandsproducten betaald kunnen worden met ecocheques. Tot nu toe was dat enkel mogelijk voor kleding, boeken en meubels. Hergebruik op zich is ecologisch, vandaar dat je ook een radio, mixer of computer zult kunnen kopen met de cheques.

Auto's of kleinere machines op benzine komen niet in aanmerking, net als grote elektro-apparaten als koelkasten of wasmachines die niet voldoen aan bepaalde milieunormen.

Andere belangrijke wijziging: voortaan zullen herstellingen en reparaties betaald kunnen worden met ecocheques. Het moet de mensen aanmoedigen een product niet meteen weg te gooien wanneer er een mankement is.

"Dit is een zeer ruime lijst, zonder dat de bedoeling ervan verwatert", zegt Jean-Marie De Baene van de socialistische vakbond ABVV. Koen Cabooter, zijn collega bij zelfstandigenorganisatie Unizo, wijst er ook op dat ze er eerder al voor pleitten dat de ecocheque vanaf 2018 volledig digitaal zou worden.

De vakbonden en werkgevers hebben hun lijst doorgestuurd naar de regering. Daar wordt gediscussieerd over de afschaffing van de ecocheque. Vooral Open Vld is daar voorstander van.

De Kringwinkel juicht de uitbreiding van de ecochequelijst met tweedehandsproducten toe. "Wij waren al langer vragende partij voor het gebruik van ecocheques als betaalmiddel voor alle tweedehandsproducten. Ook door bijvoorbeeld een tweedehandsfiets, -bureaulamp of -schilderij te kopen, help je de afvalberg verkleinen", zeggen Marleen Vos, directeur van De Kringwinkel. "Het aanbod in onze winkels is veel ruimer dan boeken, kleding en meubels en voor veel klanten was het niet altijd duidelijk wat ze wel en wat niet met ecocheques mochten betalen."

Deel deze pagina:
Overzicht
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
pinterest youtube instagram shop auction