Menu
Meer over De Kringwinkel
Kringblog
De Sint breng steeds vaker tweedehandsspullen

In meer dan één op de drie schoentjes (34,2%) laat de Sint volgend weekend niet alleen nieuwe, maar ook tweedehandscadeau’s na. Dit is een opmerkelijke stijging: nauwelijks twee jaar geleden was de stoomboot  maar voor 26,1% gevuld met tweedehandsgeschenken. Vooral gezelschapspellen, maar ook klassiekers zoals Lego en Playmobil, poppen, buitenspeelgoed en elektronica, krijgen dankzij de Sint een tweede leven, zo blijkt uit een onderzoek van 2dehands, HappyTroc, de Kringwinkel en Cash Converters bij 2.000 Belgen.

De gewoontes van de Sint

Volgend weekend komt de Sint opnieuw langs bij heel wat landgenoten. Uit een groot Sinterklaasonderzoek bij 2.000 Belgen blijkt de Sint in de meeste gevallen speelgoed (65,4%) en lekkernijen (43,3%) uit te delen. Daarnaast brengt hij voor een aantal kinderen ook kledij (38,7%), cadeaubonnen (23,5%) of nuttige gebruiksvoorwerpen zoals schoolgerei (18,5%) mee uit Spanje.

Bij drie op de tien kinderen (30,9%) komt de Sint ’s nachts langs, wanneer iedereen ligt te slapen. In 28,5% van de gezinnen geeft de Goed Heilige man aan de ouders de opdracht om de cadeaus in zijn naam persoonlijk aan hun kinderen te overhandigen. Bij 5% van de kinderen komt de Sint zelf nog persoonlijk langs om de geschenken af te geven.

Franstalige Sint shopt vaker tweedehands dan Vlaamse

34,2% van de Belgen vindt dat de Sint gerust ook tweedehands spullen mag brengen. Opmerkelijk: in Franstalig België shopt de Sint beduidend vaker tweedehands (39,2%), dan in Vlaanderen (29,7%). 

Wat is de top vijf van geschenken die Sint ook tweedehands brengt?

  1. Gezelschapspellen - (28,2%)
  2. Lego, Playmobil - (27,7%)
  3. Elektronica (games, smartphones, radiobestuurd speelgoed) – (18,6%)
  4. Buitenspeelgoed (trampoline, schommel, glijbaan) - (18,5%)
  5. Poppen, poppenhuis, poppenkleertjes - (17,5%)

Het prijskaartje geeft de doorslag

Gevraagd naar de reden waarom de Sint ook tweedehands cadeaus brengt, antwoordt 53,4% van de ondervraagden dat dit goedkoper is. Volgens 31,7% van de ondervraagden doet de Sint dit omwille van het milieu, en volgens 24,5% ook omdat het duurzamer is. Soms kan de Sint ook niet anders, wanneer hij een origineel geschenk wil brengen dat nieuw niet meer te koop is (20,3%).

Doordat het financieel moeilijker gaat, zal de Sint bij één op de drie gezinnen (33,3%) dit jaar ook iets minder gul zijn dan voorgaande jaren. Gemiddeld spendeert hij dit jaar 73,6 euro per kind. De Franstalige Sint tast iets dieper in zijn buidel (84,2 euro) dan de Nederlandstalige (63,2 euro).

Meer dan vier op de tien van de ondervraagden (43,7%) zegt ook oud speelgoed weg te doen in de periode voor Sinterklaas. In 70,7% van de gevallen is dit letterlijk om plaats te maken. 39,4% doet dit omdat het oude speelgoed versleten is, terwijl 18,6% op die manier wat extra geld hoopt te verdienen om later nieuw speelgoed te betalen. Meestal wordt het speelgoed dan weggegeven (76,5%) maar 56,4% verkoopt ook een aantal stukken.  

Tot slot: 64,2% van de ondervraagden heeft ook speelgoed dat ze nooit zouden wegdoen, meestal omwille van sentimentele waarde (67,3%) of omdat ze het bewaren voor de kinderen/kleinkinderen (50,1%). Soms gaat het ook om een collectors item (25,8%) of om een echte investering (14,7%). 

Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX, in opdracht van 2dehands.be, HappyTroc, De Kringwinkel en Cash Converters tussen 25 oktober en 9 november 2023 bij 2000 Belgen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 2000 Belgen bedraagt 2,08%.
Deel deze pagina:
Overzicht
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
youtube instagram shop auction