Organisatie

De Kringwinkel is een netwerk van meer dan 130 Kringwinkels in Vlaanderen.

 

Ontstaan

In 2002 besloten een 60-tal kringloopwinkels de hoofden en de budgetten bij elkaar te steken en samen te werken onder de merknaam “De Kringwinkel”. In 2009 maakte 80% van de kringloopwinkels deel uit van dit netwerk, vanaf 2011 kunnen we als één sector onder de Kringwinkelvlag naar buiten te treden. Een netwerk veronderstelt samenwerking en de Kringwinkelsector heeft dat goed begrepen. Door gezamenlijk naar buiten treden, ervaringen uit te wisselen en middelen te bundelen staan we sterker.

Centra
In Vlaanderen zijn er 30 zelfstandige Kringwinkelcentra, die goed zijn voor meer dan 130 Kringwinkels. Een centrum bestaat uit één of meerdere winkels, met soms ook een hergebruikcentrum. Daar worden de binnengebrachte goederen gesorteerd en soms ook hersteld. Elk centrum heeft een eigen organisatievorm en afgebakend verzorgingsgebied. De meest voorkomende vorm is een vzw, maar ook een intercommunale of gemeentelijke samenwerking bestaat.

Koepel
Voor gezamenlijke acties werken De Kringwinkels samen via de koepelorganisatie KOMOSIE. Dat staat voor Koepel voor Milieuondernemers in de Sociale Economie.

Meer weten? 
Lees alles over het succesverhaal van De Kringwinkel in de brochure 'Hoe een Kringwinkel opstarten?'

© 2010 Komosie Disclaimer Gemaakt in De Webfabriek Contact

Gratis ophaaldienst - 070 222 002