Menu
Meer over De Kringwinkel
Kringblog
Retroshoppen als een pro!

De 10 geboden van retro-expert Marcel Brouwer

We leven in een tijdperk van "ontspullen". Tel daarbij dat veel mensen woningen opruimen die zijn ingericht in de jaren '50, '60 en '70, en je hebt de juiste cocktail om retro-goederen en vintage design in tweedehands winkels te vinden.

Marcel Brouwer (1974) kan erover meepraten. Als veiling-expert bij het Vendu Notarishuis in Rotterdam, design-taxateur bij Tussen Kunst & Kitsch, maar zeker ook als trainer van kringloopmedewerkers, ziet hij elke dag pareltjes passeren.

Maar waar moet je als koper nu op letten als je retrospullen wilt kopen?

De 10 retrogeboden van Marcel

 1. Open deur misschien, maar kijk eerst wat nog ontbreekt in je eigen woning of wat je wilt “upgraden". Zo voorkom je dat je huiskamer daags na de Retrodag meteen weer schreeuwt om ontspullen! Mag het Ikeakastje verruild worden voor een leuk antiek ladekastje? Dan kan je gericht op zoek.

2. Probeer steeds oog te hebben voor oorspronkelijkheid. Het is natuurlijk geweldig als de jaren '60 fauteuil nog originele bekleding heeft en vragen als: “Is dat hout niet overschilderd?” zijn heel legitiem. Ga voor het beste in zijn soort en eet desnoods een boterhammetje minder als de prijs tegenvalt.

3. Bij fraaie "Midcentury" lampen is de bedrading vaak ook "Midcentury". De kans is groot dat je die na aankoop moet vervangen. Niet erg, maar bewaar toch maar de originele fittingen en onderdelen. Het zal maar net de "missing link" zijn in de collectie van het Designmuseum in Gent! Eeuwige roem staat je te wachten als je de vondst schenkt aan het museum (met je naamsvermelding op het bijschrift natuurlijk, dat wel!)

4. Op voorgaand punt doorbordurend: bezoek regelmatig musea, veilingen, rommelmarkten en designbeurzen. Volg retroshops online, schrijf je in op hun nieuwsbrieven en word zo stukje bij beetje een groot kenner en ontwikkel je eigen favoriete smaak.

5. Handbeschilderd aarde- en pottenbakkerswerk van bekende makers belandt vaak zomaar in het Kringwinkelcircuit. Let op signaturen, stempels of stickers.

6. Mondgeblazen glas kan je van persglas onderscheiden door te kijken naar naden en randen. Die laatste wijzen op machinale productie. Zie je een ingegraveerde signatuur op de onderzijde van een vaas? Dan is het meestal bingo!

7. Een van de leukste dingen om te vinden: keukenbenodigdheden. Vintage serviesgoed in pasteltinten, broodtrommels in felle kleurstelling en/of met psychedelische patronen, spuitwaterflessen, plastic picknick-sets. Daar hoef je geen kenner voor te zijn, je wordt er gewoon vrolijk van.

8. Kijk ook naar textiel: tapijten, gordijnen en tafelkleden. In originele jaren '60/'70 uitvoering zal een professionele stoombeurt niet overbodig zijn, maar de kwaliteit van de stoffen is meestal geweldig.

9. Tips voor de Retrodag zelf: kom op tijd. Heb je beet, bescherm je vondst dan goed. Oefen alvast op je pokerface zodat je vondst in het traject tussen winkelvloer en kassa niet stiekem door anderen wordt afgesnoept op een onbewaakt moment ;-). En wees niet te eleurgesteld als je net mis grijpt. Oprechte felicitaties aan de concurrent retro-jager kan de start zijn van een leuke vriendschap!

10. Tot slot: besef dat alles kan in De Kringwinkel. De wereld aan spullen (èn mensen) komt er samen, dus iedereen kan een topstuk op de kop tikken!

Veel succes!

Marcel Brouwer

 
Deel deze pagina:
Verwante artikels
Overzicht
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
youtube instagram shop auction