Twijfel je over wat je kan geven aan De Kringwinkel? Neem dan contact op met De Kringwinkel in je buurt of neem hier een kijkje.
In de meeste Kringwinkels vind je een volledig productaanbod: kleding, fietsen, boeken, elektro, multi-media, huisraad, brocante, sportartikelen, etc... En hier en daar vind je ook een aparte kledingwinkel of boetiek.
Ons aanbod verandert echter zo snel, dat het niet mogelijk is om een een centraal overzicht te geven van alles wat er op dit moment te koop is in De Kringwinkel.
Je kan wel steeds online shoppen op onze veilingsite of op onze webshop. En natuurlijk is regelmatig binnenspringen de beste manier om te vinden wat je zoekt! Zo help je niet alleen de afvalberg te verkleinen, maar je helpt ook onze 5400 medewerkers. De Kringwinkel biedt immers zinvol werk aan mensen die het moeilijk hebben om een job te vinden op de arbeidsmarkt.
Het is belangrijk te weten dat De Kringwinkels geen winstoogmerk hebben. De opbrengst uit de verkoop van tweedehandsspullen investeren wij opnieuw in onze medewerkers, de verbetering van onze werking en maatschappelijke doelstellingen. Een positief resultaat is noodzakelijk om medewerkers blijvend aan het werk te houden, om de nodige investeringen te kunnen doen in bv. vrachtwagens, werkplaatsen…
Zo’n 70% van onze inkomsten gaat naar onze medewerkers.
Dankzij De Kringwinkel hebben meer dan 5300 mensen werk, waarvan zo’n 80% uit “kansengroepen” komen: mensen die langdurig werkloos of laaggeschoold zijn, door ziekte geveld of gewoon pech hebben gehad. Zij krijgen dankzij De Kringwinkel een kans om terug op de arbeidsmarkt te komen. Naast een job krijgen ze bij ons ook vaak begeleiding, een opleiding, een sociaal netwerk en zo een groter gevoel voor eigenwaarde.
De overige inkomsten gaan naar de huur van gebouwen, het onderhoud van de vrachtwagens, het milieuvriendelijker maken van onze organisaties, innovatieprojecten, enz…
Heel veel Kringwinkels hebben bovendien nauwe banden met lokale OCMW’s en armoedeorganisaties. Heel wat mensen met een leefloon krijgen extra korting in De Kringwinkel. En is een organisatie op zoek naar warme dekens of jassen voor daklozen tijdens de winter, dan helpen wij hen hierbij graag uit de nood.
De bestaansreden van De Kringwinkel is lokaal hergebruik te stimuleren via de verkoop in tweedehandswinkels. Daartoe hebben we de erkenning van de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij).
Het verwerken van spullen gebeurt conform de prioriteitenladder voor afval:
Zijn de spullen na een bepaalde tijd niet verkocht? Dan zoeken we zo veel mogelijk alternatieven.
Een paar voorbeelden hiervan:
Dankzij deze creatieve oplossingen belandt slechts 7% van alle binnengebrachte goederen bij het restafval. Door aan De Kringwinkel te geven, kan je dus echt stellen dat je de afvalberg verkleint.
De Kringwinkel ontvangt steun van de overheid.
Toch zijn we geen volledig gesubsidieerde sector: 52% van de inkomsten komen uit eigen middelen, dit is de verkoop van spullen in de Kringwinkels. 48% van onze middelen komen uit steunmaatregelen.
Dit zijn bijna volledig (93%) steunmaatregelen voor de tewerkstelling en begeleiding van mensen uit kansengroepen. Dankzij De Kringwinkel konden we in 2018 bv 5311 mensen tewerkstellen, waarvan zo’n 80% uit “kansengroepen” komen: mensen die langdurig werkloos zijn of laaggeschoold krijgen dankzij De Kringwinkel een kans om terug op de arbeidsmarkt te komen. Ze krijgen naast een job vaak ook begeleiding, een opleiding, een sociaal netwerk en zo ook een groter gevoel voor eigenwaarde.
Globaal genomen zijn De Kringwinkels zeker niet duurder geworden zijn, ook al denken mensen dat soms. Bij De Kringwinkel willen we basisproducten voor iedereen toegankelijk maken aan lage tot zeer lage prijzen. Zo zal je in een Kringwinkel gemakkelijk een glas voor 20 cent, een boek voor €1 of kleding aan miniprijzen vinden.
De gemiddelde prijs per kilo in De Kringwinkel is €1,47. Deze is over de jaren inderdaad licht gestegen maar deze stijging is lager dan de indexstijging. Wanneer we de index meerekenen, zijn we zelfs een beetje goedkoper geworden. Dat blijkt uit onderzoek van de OVAM.
De perceptie van verhoogde prijzen ligt vooral in de “bijzondere” producten die je in onze winkels soms kan vinden (een vintage kastje van grootmoeder, een leuk sixties lampje, …). Vroeger zagen we dat handelaars vaak de mooiste stukken bij De Kringwinkel opkochten, om ze daarna aan een veelvoud terug te verkopen. Dat gebeurt nu net iets minder. We verzetten jaarlijks 73.000 ton spullen, deze productgroep is daar slechts een klein deel van. Je kan bij De Kringwinkel weldegelijk nog schatten vinden.
Neem contact op met ons.