Menu
Retro-acties in maart
Meer over De Kringwinkel
FAQ

Hoe kan ik spullen schenken aan De Kringwinkel?

 • De snelste manier: breng je herbruikbare spullen zelf naar een van de Kringwinkels in Vlaanderen
 • De Kringwinkel haalt ook gratis op bij je thuis. Bel 070 222 002 voor een een ophaalafspraak, of maak online een afspraak
 • Drop je herbruikbare kledij in een van de vele textielcontainers van De Kringwinkel
 • Bezoekje aan het recyclagepark gepland? Op de meeste recyclageparken staat een hergebruikcontainer voor dingen die nog herbruikbaar zijn.

 

Twijfel je over wat je kan geven aan De Kringwinkel? Neem dan contact op met De Kringwinkel in je buurt of neem hier een kijkje.

 

 

Wat is het aanbod op dit moment in De Kringwinkel?

In de meeste Kringwinkels vind je een volledig productaanbod: kleding, fietsen, boeken, elektro, multi-media, huisraad, brocante, sportartikelen, etc... En hier en daar vind je ook een aparte kledingwinkel of boetiek. 

Ons aanbod verandert echter zo snel, dat het niet mogelijk is om een een centraal overzicht te geven van alles wat er op dit moment te koop is in De Kringwinkel.

Je kan wel steeds online shoppen op onze veilingsite of op onze webshop. En natuurlijk is regelmatig binnenspringen de beste manier om te vinden wat je zoekt! Zo help je niet alleen de afvalberg te verkleinen, maar je helpt ook onze 5400 medewerkers. De Kringwinkel biedt immers zinvol werk aan mensen die het moeilijk hebben om een job te vinden op de arbeidsmarkt.

 


 

 

Wat gebeurt er met de opbrengsten van al die goederen die jullie gratis krijgen?

Het is belangrijk te weten dat De Kringwinkels geen winstoogmerk hebben. De opbrengst uit de verkoop van tweedehandsspullen investeren wij opnieuw in onze medewerkers, de verbetering van onze werking en maatschappelijke doelstellingen. Een positief resultaat is noodzakelijk om medewerkers blijvend aan het werk te houden, om de nodige investeringen te kunnen doen in bv. vrachtwagens, werkplaatsen…

 

Zo’n 70% van onze inkomsten gaat naar onze medewerkers.

Dankzij De Kringwinkel hebben meer dan 5300 mensen werk, waarvan zo’n 80% uit “kansengroepen” komen: mensen die langdurig werkloos of laaggeschoold zijn, door ziekte geveld of gewoon pech hebben gehad. Zij krijgen dankzij De Kringwinkel een kans om terug op de arbeidsmarkt te komen. Naast een job krijgen ze bij ons ook vaak begeleiding, een opleiding, een sociaal netwerk en zo een groter gevoel voor eigenwaarde.

 

De overige inkomsten gaan naar de huur van gebouwen, het onderhoud van de vrachtwagens, het milieuvriendelijker maken van onze organisaties, innovatieprojecten, enz…

Heel veel Kringwinkels hebben bovendien nauwe banden met lokale OCMW’s en armoedeorganisaties. Heel wat mensen met een leefloon krijgen extra korting in De Kringwinkel. En is een organisatie op zoek naar warme dekens of jassen voor daklozen tijdens de winter, dan helpen wij hen hierbij graag uit de nood.

 

 

 

Wat gebeurt er met spullen die niet verkocht geraken?

De bestaansreden van De Kringwinkel is lokaal hergebruik te stimuleren via de verkoop in tweedehandswinkels. Daartoe hebben we de erkenning van de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij).

Het verwerken van spullen gebeurt conform de prioriteitenladder voor afval:

 • Preventie
 • Hergebruik
 • Recycling
 • Verbranding
 • Storten

 

Zijn de spullen na een bepaalde tijd niet verkocht? Dan zoeken we zo veel mogelijk alternatieven.

 

Een paar voorbeelden hiervan:

 • Upcycling: heel wat Kringwinkels hebben een creatieve oplossing gevonden om materialen en spullen een nieuw leven in te blazen. Wat dacht je van krukjes uit wastrommels, handtassen uit oude kledij, insectenhotels met houtafval of fietstassen uit oude luchtmatrassen? 
 • Uitleendiensten: bij heel wat Kringwinkels kan je servies, meubels of decoratie uitlenen. Denk maar aan stoelen en tafels voor een familiefeest, zetels voor een theaterdecor enz… Geïnteresseerd? Neem contact op met een Kringwinkel in je buurt.
 • Outlets: een aantal Kringwinkels is gestart met een soort “outlet” waar je spullen in grotere volumes kan vinden. In de Kilomeet, De Bazaar en Kilosjop worden producten per kilo- of meter verkocht worden. Zo vinden ze alsnog een tweede leven bij bvb kunstenaars, of mensen die het financieel wat moeilijker hebben.
 • Magazijn voor creatievelingen: De Kringwinkel Okazi in Hasselt creëerde Creazi. Een magazijn boordevol grondstoffen voor creatieve doeleinden. Voor een vast bedrag per jaar mag je zoveel grondstoffen voor je creatieve projecten komen halen als je wilt.
 • Reparatiediensten: heel wat Kringwinkels repareren elektrische toestellen of meubelen om ze zo alsnog een tweede leven te geven. Wat niet verkocht geraakt, wordt zo veel als mogelijk gerecycleerd.

Dankzij deze creatieve oplossingen belandt slechts 7%  van alle binnengebrachte goederen bij het restafval. Door aan De Kringwinkel te geven, kan je dus echt stellen dat je de afvalberg verkleint.

 

 

Hoeveel subsidies krijgt De Kringwinkel?

De Kringwinkel ontvangt steun van de overheid.

Toch zijn we geen volledig gesubsidieerde sector: 52% van de inkomsten komen uit eigen middelen, dit is de verkoop van spullen in de Kringwinkels. 48% van onze middelen komen uit steunmaatregelen.

Dit zijn bijna volledig (93%) steunmaatregelen voor de tewerkstelling en begeleiding van mensen uit kansengroepen. Dankzij De Kringwinkel konden we in 2018 bv 5311 mensen tewerkstellen, waarvan zo’n 80% uit “kansengroepen” komen: mensen die langdurig werkloos zijn of laaggeschoold krijgen dankzij De Kringwinkel een kans om terug op de arbeidsmarkt te komen. Ze krijgen naast een job vaak ook begeleiding, een opleiding, een sociaal netwerk en zo ook een groter gevoel voor eigenwaarde. 

 

 

Is De Kringwinkel duurder geworden?

Globaal genomen zijn De Kringwinkels zeker niet duurder geworden zijn, ook al denken mensen dat soms. Bij De Kringwinkel willen we basisproducten voor iedereen toegankelijk maken aan lage tot zeer lage prijzen. Zo zal je in een Kringwinkel gemakkelijk een glas voor 20 cent, een boek voor €1 of kleding aan miniprijzen vinden.

De gemiddelde prijs per kilo in De Kringwinkel is €1,47. Deze is over de jaren inderdaad licht gestegen maar deze stijging is lager dan de indexstijging. Wanneer we de index meerekenen, zijn we zelfs een beetje goedkoper geworden. Dat blijkt uit onderzoek van de OVAM.

De perceptie van verhoogde prijzen ligt vooral in de “bijzondere” producten die je in onze winkels soms kan vinden (een vintage kastje van grootmoeder, een leuk sixties lampje, …). Vroeger zagen we dat handelaars vaak de mooiste stukken bij De Kringwinkel opkochten, om ze daarna aan een veelvoud terug te verkopen. Dat gebeurt nu net iets minder. We verzetten jaarlijks 73.000 ton spullen, deze productgroep is daar slechts een klein deel van. Je kan bij De Kringwinkel weldegelijk nog schatten vinden.

 

 

Een andere vraag?

Neem contact op met ons.

tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
pinterest youtube instagram shop auction