Begin jaren ’90 startten her en der in Vlaanderen sociale- en milieuorganisaties met kringloopactiviteiten. Ze riepen op om spullen niet langer weg te gooien, maar ze aan De Kringwinkel te schenken. Perfect herbruikbare spullen vonden zo ook de weg naar nieuwe gebruikers. Mensen met een beperkt budget, bewuste consumenten, schattenjagers. Een gat in de markt. Met de inkomsten slaagden ze erin om jobs te creëren voor mensen die laaggeschoold, of langdurig werkloos waren.
Stilaan ontstond de behoefte om van deze veelbelovende activiteiten een heuse sector te maken. In 1992 organiseerde Volkshogeschool Elcker-ik een eerste opleiding: 'Hoe een kringloopcentrum te starten'. Hét startsein voor meer afstemming en samenwerking tussen de verschillende organisaties.
Ondertussen zorgde de Vlaamse overheid voor subsidies voor sociale tewerkstelling en de inbedding van hergebruik in het Vlaamse afvalbeleid. Een cruciale stap in de verdere uitbouw van de sector.
In deze blogpost lees je meer over het 20-jarige bestaan van het merk De Kringwinkel.
Sindsdien is De Kringwinkel een begrip geworden in Vlaanderen en daarbuiten:
21 erkende kringloopcentra, 123 winkels, 4572 werknemers. Een voortrekker in hergebruik en sociale tewerkstelling.
En dat allemaal dankzij deze 5 succesfactoren:
En wat brengt de toekomst? De Kringwinkel staat niet stil. Integendeel. We barsten van de ambitie om nog meer mensen aan het werk te krijgen dankzij hergebruik.
Tegen 2022 willen we:
Lees alles over het succesverhaal van De Kringwinkel in de brochure: 'Hoe een Kringwinkel op te starten?'
Of neem een kijkje in ons Kringmagazine (2019)