Zo luidt de missie van de non-profit organisatie JINC. JINC werd in 2003 opgericht in Amsterdam om jongeren meer kansen te bieden op goed werk. Sindsdien sloeg de organisatie haar vleugels uit over heel Nederland en landde in 2020 ook in België.
JINC begeleidt jongeren tussen 10 jaar en het laatste jaar van het secundair onderwijs bij een vliegende start op de arbeidsmarkt. Via het JINC-programma maken leerlingen kennis met een brede waaier aan beroepen en ontdekken ze welk werk het beste aansluit bij hun talenten. Dit verhoogt hun kansen op een succesvolle leerloopbaan en een job met voldoening nadien.
Dat De Kringwinkel Antwerpen zich als maatwerkbedrijf helemaal achter JINC’s missie schaart, spreekt voor zich. Toen JINC België ons een tijdje geleden contacteerde met de vraag naar stageplaatsen, waren we dan ook razend enthousiast. Via zogenaamde ‘Bliksemstages’, georganiseerd door JINC, kunnen leerlingen kennismaken met de praktische werking en de verschillende jobs bij De Kringwinkel Antwerpen.
De Kringwinkel Merksem opende in 2021 haar deuren voor de leerlingen van het 5de en het 6de leerjaar.
Volgens winkelverantwoordelijke Annemie is de etalage één van de belangrijkste aspecten van een winkel omdat die klanten moet aantrekken. Via praktische tips en rollenspellen leerde Annemie de leerlingen een etalage mooi aankleden. Het resultaat mocht er zeker zijn!
“Je geeft ook de normen en waarden van De Kringwinkel mee.”
Annemie legt uit dat je tijdens een stage bij De Kringwinkel niet enkel inzicht in de praktische werking en jobs krijgt. Jongeren worden zich ook bewuster van het belang van sociale tewerkstelling en respect voor het milieu. Bovendien doen ze meteen inspiratie op om hier zelf actief aan mee te werken, bv. door kleding die ze niet meer dragen te doneren aan De Kringwinkel.
Ook Thierry, medewerker bij De Kringwinkel Kiel, begeleidde met veel enthousiasme de leerlingen tijdens hun Bliksemstage. De eerste sessie was extra uitdagend want door de lockdown verliep die volledig online. Rollenspellen opzetten, tientallen vragen beantwoorden en studenten geboeid houden via de computer. Niet eenvoudig, maar Thierry bracht alles tot een prima einde.
Zelf vond hij het ook een hele fijne ervaring. Hij haalde veel voldoening uit het delen van zijn expertise als verkoper. De drie klasgroepen die Thierry begeleidde waren elk heel verschillend. Dit maakte de sessies telkens weer een beetje anders en leerde hem veel bij over zichzelf.
“Iedereen groeit met JINC“ is de slogan van deze fantastische organisatie. Dat kunnen we bij De Kringwinkel zeker beamen. “Zulke stages zijn een realitycheck of je goed bezig bent en tegemoet komt aan waar de jeugd zich mee bezig houdt”, zegt Annemie van De Kringwinkel Merksem. Niet alleen de leerlingen zelf, maar ook de bedrijven waar ze stage lopen doen waardevolle inzichten op. Zo kreeg De Kringwinkel Merksem op aanraden van de leerlingen een boekenkast met kinder- en jeugdboeken met leeftijdscategorieën.
Ontdek hier wat De Kringwinkel Antwerpen nog meer doet om mensen mooie werkkansen te bieden.